Koudekerk aan den Rijn (La Chiesa Fredda al Reno)

28Apr10

Ja, waar moet je het in je eerste blog over gaan hebben? Een passende opening is misschien de plaats waar ik al ruim 27 jaar een haatliefde verhouding mee heb. De plaats waar ik (meestal) ‘s morgens wakker word en (meestal) ’s avonds mijn ogen weer dicht doe. Een stukje geschiedenis:

Koudekerk aan den Rijn is een oud dorp met een geschiedenis beginnend in de 12e eeuw De naam zou te danken zijn aan een oud Germaans volk, de Chauken. Een andere uitleg is dat hier een kerk werd gesticht op een zeer koude plaats. Beide verklaringen berusten hoogstwaarschijnlijk op een fabeltje. Nieuwere inzichten stellen dat “koude” een middeleeuwse uitlating is voor “verlaten”. “Koudekerk” zou dan betekenen “plaats waar een verlaten kerkje was”.  Koudekerk is de plaats van Aleid van Poelgeest De restanten van het torentje van de fam. Vam Poelgeest staan er nog steeds.

De fotograaf staat hier aan de verkeerde kant van de RijnNou zal dat de meeste Koudekerkers weinig boeien. Koudekerkers praten veel over je, maar niet met je. Aan die mentaliteit heb ik nooit helemaal kunnen wennen, ook al heb ik de afgelopen 15 jaar toch een zeer rijk kroegleven achter de rug. Sommige Koudekerkers komen zelfs Rijnwoude en omstreken nooit uit. Voor mij ligt dat toch echt anders: de wereld is erg groot, en je moet jezelf toch altijd weer blijven vernieuwen. De helft van mijn leven heb ik in Leiderdorp doorgebracht. Ik ging daar naar school, later in Leiden, en veel van mijn werkzame leven was ook in Leiden. Als we het over de stad hebben, is dat voor mij Leiden en niet Alphen aan den Rijn, zoals voor de meeste Koudekerkers, behalve dan voor de import -Leidenaars. Op zich zou ik ook best daar willen wonen, mooi grachtenpandje, midden in het centrum. Maar: waar vind je in de stad een huis zoals wij hebben, voor zo’n huurprijs? Waar kunnen je kinderen rustig buiten spelen en zelf naar school lopen? Om die reden ben ik er destijds gekomen. De kinders zijn het dorp intussen al uit, naar de grote stad, maar ik zit er nog steeds. Het is zelfs zo erg, dat toen ik 2 jaar geleden ging samenwonen met Peter, een Rijndijker, van oorsprong zelfs een Dorper, ik echt heb geweigerd om aan zijn kant van Rijnwoude te gaan wonen. Als echte Koudekerkse vind ik dat mijn kant van de Rijn de enige goede kant is. Trouwens, Armin van Buren komt ook uit Koudekerk, al zegt hij zelf dat hij een Leidenaar is.

Nu het voorjaar is en het weer is om te lopen en te fietsen, zit je binnen 5 minuten in de natuur. Kom daar in Leiden en Leiderdorp maar eens om! Nu weet ik weer waarom ik hier woon, al zal ik altijd een beetje de stadsmentaliteit blijven houden. Koudekerk, het mooiste dorp aan de Rijn.

Advertenties


No Responses Yet to “Koudekerk aan den Rijn (La Chiesa Fredda al Reno)”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: